למה דולה?
אתמול ברכתי את חברתי לרגל הריון ראשון, וכמובן לא שכחתי להציע את שרותיי כדולה, חברתי מצדה ענתה “למה דולה? אני לא מתכוונת ללדת בבית”
וברצינות כאחת שבילתה שעות רבות בחדרי לידה והבינה את החשיבות שבתמיכת הצוות הרפואי במהלך הלידה אני בהחלט לא ממליצה על לידות בית, יהיו שיחלקו על דעתי, מתוך ניסיוני לא אחת הצוות הרפואי בבית החולים העוסק בהצלת חיים, הציל חיים גם של אם וגם של הוולד.
באורך החיים של ימנו קשה לצפות מאיתנו הנשים שנעבור את תהליך הלידה כפי שהיה מקובל לפני כמה עשורים.
לפני כמה עשורים גופנו היה מורגל לפעילות גדולה יותר, הליכה ברגל, יותר מטלות בית, פחות טכנולוגיה ,
גופנו של כמה עשורים אחורה היה פעיל יותר, יותר שרירים היו מופעלים בצורה יותר טבעית, שרירים שבהחלט עזרו לתהליך הלידה שהגיע גם הוא באופן הטבעי.
שלא לדבר על הפן הפסיכולוגי שיש לו תפקיד חשוב בתהליך הלידה.
מה שהיה טבעי לחלוטין ובלא רעשי רקע הפך לאירוע עשיר ידע, (אינטרנט,תקשורת, פרסומים...) כל זה הופך את תהליך הלידה ממקום טבעי שכשהוא מגיע עושים מה שצריך ומבלי לערב שכלתניות שלרוב מכניסה לחרדה, ולחשיבה על הסתבכויות. כל ספורי לידה ששמענו במהלך ההריון מתנקז לרגע הזה של הלידה שלנו.
המצב הפסיכולוגי בעת הלידה די מעקב את התהליך, החששות שכל התרחישים ששמענו במהלך הריון על לידות כאלה ואחרות מעכב את הגוף מלעשות את הדבר הטבעי והנכון.
ופה נכנס תפקידה של הדולה, הדרכה נכונה שבועות לפני הלידה לומדת הדולה להעריך את החששות של היולדת, את הציפיות שלה מהלידה ואת אורך החיים של היולדת.
מידע זה מסייע לדולה להתחיל תהליך שמטרתו לפוגג את הפחד, להסביר את תהליך הלידה, להעמיד את הציפיות אל מול תהליך הלידה.
הליווי בחדר לידה כולל תמיכה נשית ליולדת ופעמים גם תמיכה ונפשית לבן הזוג.
פעמים רבות מוצאים עצמם בני זוג בחדר לידה חסרי אונים, עם ידע מאוד מצומצם לגבי שלבי התהליך, אינם יודעים מה לצפות ומה השלב הבא.
השאלות שצפות לרוב הן: מה נדרש ממני לעשות כעת, לקחת משכחי כאבים, לא לקחת, מה ההשלכות, לאיזה מצבי קיצון עוד אפשר להגיע, וכמובן החרדה, והחשש כיצד יסתיים התהליך.
לא תמיד אפשר לקבל תשובות אלה בזמן אמת ממיילדת שבהחלט זו לה הפעם הראשונה שנפגשת עם בני הזוג, שתהיה טובה ככל שתהייה ורובן ככולן טובות ומקצועיות.
תפקידה של הדולה לחזק את בני הזוג, לפוגג את החרדה, לאפשר לתהליך הלידה להתקדם ללא חשש.
אישה שתבחר ללדת ללא משכחי כאבים תיעזר בדולה לעבור את את התהליך באמצעות עיסויים, שמנים, דמיון מודרך ועוד..
חשוב לציין שלא תפקידה של הדולה להמליץ או לשלול משכחי כאבים מכל סוג שהוא ואם ההחלטה של האישה ללדת עם אפידורל זו החלטה לגיטימית ופעמים רבות אפילו נכונה, ואם ההחלטה ללדת ללא אפידורל גם זו החלטה לגיטימית ונכונה פעמים רבות.
לכל אחת זכות ללדת בדרך שתחליט, בדרך הנכונה לה. אם בלידה טבעית, אם בלידה עם אפידורל בלי אפידורל כל דרך היא נכונה וטובה, תפקיד הדולה הוא לכבד את היולדת להיות שם עם כל החלטה של היולדת ולעזור לה לעבור את התהליך ולהשאיר את הלידה כחוויה טובה ומכוננת.
אז בכדי שלא תהיי לבד ברגעים החשובים בחייך, כדי שלא תעברי את הלידה הזאת בחששות ופחדים מיותרים, כדי שתחווי את החוויה הזאת המיוחדת בדרך של מודעות אישית, נשית ונפשית אל תוותרי על התמיכה שמגיעה לך. פנקי את עצמך בתומכת שתאיר את דרכך ברגעים הכי משמעותיים בחייך ובחיי תינוקך.
סימה בן דהן
דולה תומכת לידה
מדריכת סדנאות הכנה ללידה ולהעצמה נשית.
סימה בן דהן דולה 0506695474 simabenahan@gmail.com